Deze korte documentaire (8 min.) gaat over de vraag waarom het herkomstonderzoek wordt gedaan, laat zien hoe het onderzoek in zijn werk gaat en tot welk moreel rechtsherstel herkomstonderzoek kan leiden.
Op 29 oktober 2013 presenteerde de Nederlandse Museumvereniging de uitkomsten van het herkomstonderzoek Museale Verwervingen vanaf 1933. Tegelijkertijd werd de website Museale Verwervingen vanaf 1933 gelanceerd. Deze website biedt informatie over het herkomstonderzoek dat Nederlandse musea de afgelopen vier jaar in hun collecties hebben verricht. In totaal zijn onder de 162 deelnemende musea 139 kunstvoorwerpen geïdentificeerd waarover het vermoeden bestaat of is aangetoond dat zij in deperiode 1933 tot 1945 zijn geroofd, geconfisqueerd of gedwongen verkocht ten gevolge van het Naziregime. Veel van deze kunstvoorwerpen waren in het bezit van joodse eigenaren.
Op verzoek van de Nederlandse Museumvereniging maakten wij een korte film die ingaat op waarom het herkomstonderzoek wordt gedaan, die laat zien hoe het onderzoek in zijn werk gaat en tot welk moreel rechtsherstel herkomstonderzoek kan leiden. De film werd vertoond bij de opening van het betreffende symposium en wordt gebruikt als introductie video genoemde website.
opdrachtgever: Nederlandse Museumvereniging
regie en productie: Jessica Swinkels
camera, geluid en montage: Styn Swinkels