In de Pijp in Amsterdam staat sinds zomer 2015 op de stoep in de Frans Halsstraat een Wormenhotel. Buurtbewoners scheiden afval en deponeren hun groente en fruit afval hierin.
In de Pijp in Amsterdam staat sinds zomer 2015 op de stoep in de Frans Halsstraat een Wormenhotel. Buurtbewoners scheiden afval en deponeren hun groente en fruit afval in het Wormenhotel. De wormen eten dit op en zetten het om in zeer gezonde en vruchtbare ‘vermicompost’, die de bewoners kunnen gebruiken in hun (gevel)tuintjes. De gemeente ondersteunt dit burger initiatief en het concept verspreid zich nu langzaam over Amsterdam.
“We verzamelen GFT-afval en hergebruiken dit in de vorm van compost in onze bloembakken en tuintjes”, legt initiatiefnemer Peter Jan Brouwer uit. Twintig families in de straat voeren wekelijks groente-afval, koffiedik en snoeiafval aan de wormen. Het resultaat mag er zijn, want sinds hij oplet wat hij weggooit en recyclet, zet hij niet twee vuilniszakken in de week op straat, maar slechts eentje in drie weken. Tenslotte is er ook vanuit de stad vraag naar een oplossing voor GFT-inzameling. Volgens Peter Jan willen bewoners graag meedoen en is het thema grondstoffen ook nog eens hip. “Er is een voedingsbodem voor. Nu aan de slag!”
Tekst: Myrdinn Baars, Rowin Snijder
Videoproductie: Styn Swinkels